Polio immunizatie in Oost Kameroen - Reisverslag uit Yaoundé, Kameroen van Marijke - WaarBenJij.nu Polio immunizatie in Oost Kameroen - Reisverslag uit Yaoundé, Kameroen van Marijke - WaarBenJij.nu

Polio immunizatie in Oost Kameroen

Door: marijkekameroen

Blijf op de hoogte en volg Marijke

25 April 2010 | Kameroen, Yaoundé

Een positief (en inspirerend?)verslag over een eenvoudige preventie voor een ernstige ziekte....

Vrijdag greep ik de kans om af te reizen naar Bertoua (4 uur vanaf de hoofdstad)om het startsein van de nieuwe ronde van polio immunisatie mee te maken in het oostelijk deel van Kameroen. Een bijzondere reis die ik niet snel zal vergeten!!

Een korte achtergrond over polio: Polio is een virus dat door mensen wordt overgedragen, vooral in gebieden met slechte sanitaire voorzieningen (zoals hier in het vluchtelingengebied in het oosten). In 98% van de gevallen merk je niet dat je besmet bent en gaat het vanzelf weer over. Echter in 2% van de gevallen, raakt iemand van de een op de andere dag verlamd. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing: zorg dat alle kinderen onder de 5 jaar behandeld worden door het toedienen van 2 speciaal ontwikkelde druppels - en ze zijn voor hun leven lang beschermd! Helaas zijn er nogsteeds bevolkingsgroepen zijn die niet bereikt worden met de campagnes of vanwege geloofsovertuiging weigeren; daardoor is het virus nogsteeds actief.

Wij vormden afgelopen vrijdag onderdeel van een officiele delegatie. Dat hield in dat we om 11 uur in een kamertje in Bertoua verzamelden met de staatssecretaris, andere functionarissen, de directeur van WHO Kameroen en UNICEF Kameroen. Ook in de kamer waren 2 volledig in zwart geklede mannen met zwartgetinte zonnebril - net de Blues Brothers. Navraag bij ons hoofd Communicatie leerde dat deze mannen niet van de beveiliging waren, maar hoogeplaatst waren binnen het ministerie - oeps!
Met een vertraging van ongeveer een uur (voor hier is dat heel weinig) vertrokken we naar de plek voor de ceremonie - geen idee wat ik kon verwachten.
We stapten uit de auto en vanaf dat moment was de chaos compleet; overal om me heen muziek, toeters, drums, dansende mensen, zingende kinderen, pers. CHAOS, haha. Ik volgde braaf mijn collega's en de stoet van hooggeplaatsen en eindigde voor de vlag. Het werd stil en een groepje kinderen zong het volkslied. Daarna konden we plaatsnemen in de speciaal gereserveerde plastic stoelen onder de tuinset-tenten. Dus om het beeld duidelijk te maken, stel je voor: een groot droog veld met in het midden de gehesen vlag van Kameroen, in een grote cirkel daaromheen onze tent, daartegenover een tent voor de lokale 'chiefs', een tent voor andere belangrijke lokale mensen, een groep schoolkinderen, dansgroepen en muziekgroepen en een aantal moeders met kinderen. Zwetend onder het afdak luister je naar verschillende sprekers, die vooral iedereen bedanken voor hun aanwezigheid. Dan een speech van UNICEF, die de nadruk legt op het belang van de campagne, en vervolgens een sketch met moeders en kinderen die bezocht worden door het team dat de druppels toedient. (zie filmpje) Daarna werden in een paar huizen verderop kinderen geholpen door de hooggeplaatsten gepaard met zeer veel persaandacht (voor interview met Country Manager UNICEF zie filmpje). Na deze chaotische ronde mee te hebben gemaakt, te hebben gezien hoe het in z'n werk gaat, gesproken te hebben met een aantal moeders en kinderen, en afscheid te hebben genomen van de dansgroepen en muziekgroepen (zie filmpje) zaten we na een uur weer in de auto; op weg naar de officiele lunch met afgevaardigden. Alwaar ik aan tafel belandde tegenover de man met de zonnebril (die tijdens de lunch niet afging, maar dat is weer een heel ander verhaal....). Na de lunch begonnen we aan de lange terugtocht naar de hoofdstad.

Al met al een heel bijzondere, intense chaotisch ervaring, maar met een sterke boodschap. Sommige ziekten hebben een vreselijke impact, maar kennen een eenvoudige preventie. Om die aan alle kinderen onder de vijf jaar in Kameroen toe te kunnen dienen, heb je een logistieke operatie nodig waar je U tegen zegt.
Deze campagne vormde onderdeel van een internationale campagne om Polio te verbannen uit Afrika (Kick Polio out of Africa). Voorlopig zijn we daar nog niet, maar een campagne als deze is een belangrijke stap in de goede richting!

Geinspireerde groeten uit Kameroen!

Marijke

PS Voor degenen die onthouden hebben dat ik vorige week een belangrijke meeting had met GICAM: de meeting was zeer succesvol! GICAM heeft een overeenkomst getekend met de overheid waarin zij geld beschikbaar stellen voor de aankoop van arv's (medicijnen voor als je besmet bent met HIV). Wij gaan nu een overeenkomst opstellen waarin afgesproken wordt dat de focus in dat plan komt te liggen op met HIV besmette KINDEREN. UNICEF kan in dat geval de coordinatie op zich nemen. De overeenkomst moet nog opgesteld worden, maar over de inhoud zijn we het eens. GICAM wordt dan officieel partner van UNICEF in Kameroen. Vandaag hebben we ook de minister van Volksgezondheid geinformeerd (op Internationale Malariadag) en ook hij is enthousiast! Uiteindelijk wil GICAM genoeg geld doneren om arv's aan alle HIV besmette mensen in Kameroen te kunnen uitdelen!!
PS 2 Morgen een meeting met de Minister van Sociale Zaken over mogelijke samenwerkingsgebieden. Het gaat hier dus als een trein!!

• 25 April 2010 - 21:34

Teunie:

Hoi Marijke,
    Weer een ervaring rijker he? Top van je hoor!
    En die man met die zonnebril....die had vast hele mooie blauwe ogen..die jij niet mocht zien...hahhaha
    Op naar je volgende missie woensdag....

Liefs uit de keuken....xxx

• 26 April 2010 - 19:56

Erwin:

Marijke, wat maak je toch weer een hoop dingen mee. Echt fantastisch om te lezen dat je ook al zoveel progressie maakt. Geniet van je tijd daar en zorg goed voor jezelf en voor alle kindjes aldaar.

• 27 April 2010 - 06:46

Anke:

Je project loopt inderdaad als een trein als ik het zo lees! Hopelijk ging je meeting met de minister van Sociale zaken goed.

Keep us posted!